geografie

Gepost in algemeen

Indonesië is met meer dan 15.000 eilanden de grootste eilandstaat van de wereld. Het land is gelegen in Zuid-Oost Azië en is, naast veel water natuurlijk, omringd door onder andere Maleisië, Australië en Papua Nieuw-Guinea. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta en is gelegen op het eiland Java. Java behoort samen met Sumatra, Borneo, Sulawesi en Nieuw-Guinea tot de vijf grootste eilanden. Overigens is slechts een kleine 35% van de Indonesische eilanden bewoond. De bevolking heeft zich met name geconcentreerd op Java, waar gemiddeld liefst 940 mensen op een vierkante kilometer wonen. Over heel Indonesië gezien ligt dit gemiddelde aanzienlijk lager op 134 mensen per vierkante kilometer.

 

Gezien de ligging aan de randen van diverse tektonische platen is Indonesië een land waar aardbevingen, tsoenami's en vulkanische activiteit de mensen niet vreemd zijn. Ten minste 150 vulkanen zijn nu nog actief en relatief recente gebeurtenissen zoals de aardbeving bij Yogyakarta in 2006 en de tsoenami langs de kust van Sumatra in 2004 zullen veel mensen nog helder voor de ogen staan.

 

Meteorologisch gezien kun je bij Indonesië spreken van een tropisch klimaat, dat gekenmerkt wordt door een nat en een droog seizoen. Temperaturen zijn steevast hoger dan 25 °C en de luchtvochtigheid ligt gemiddeld op 80%. Zoals je zou verwachten bij een dergelijk klimaat is de bio-diversiteit dan ook enorm. Waar cultivatie van het landschap nog niet heeft plaatsgevonden, vind je er dichte oerwouden en warme zeeën/oceanen met vele verschillende levensvormen.

 

Hieronder enkele statistieken over Indonesië; voor meer gedetailleerde informatie verwijzen we je graag naar de volgende bronnen, vermeld onderaan dit artikel.

Reacties (0)

Reageer

U plaatst een reactie als gast. U kunt hieronder inloggen.