'Indonesiërs' in Nederland

Gepost in Indonesië in Nederland

Generaties met een verwantschap met Indonesië

In dit gedeelte trachten wij een je kort maar krachtig overzicht te geven over welke groeperingen met Indonesische verwantschap in Nederland verblijven.

 

1e en 2e generatie

Volgens het rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu woonden er ca. 380.000 Indonesiërs in Nederland in 2010. Dit betreft de 1e en de 2e generatie. Echter de verwantschap met Indonesië is groot. Bijna iedereen kent wel iemand in de nabije omgeving met iemand met een bepaalde verwantschap met Indonesië.

 

www.nationaalkompas.nl

www.siob.nl

 

3e generatie

Echter naast de 1e en 2e generatie is er ook een grote 3e generatie. Veel van hen van hebben gemengd bloed, maar de Indonesische roots zijn vaak nog duidelijk zichtbaar. De 3e generatie is relatief groot, wetende dat de 1e en 2e generatie ca. 380.000 mensen bevat.

 

Opmerkelijk is dat naast het uiterlijk (gemengd bloed) ook de interesse om de andere kant van hun roots te leren kennen sterk aanwezig is binnen deze groep. Een belangrijke groep die staat voor de 3e generatie is Indisch 3.0. Op hun website kun je blogs lezen die beschrijven hoe de 3e generatie (althans voor een bepaald deel) actief bezig is met hun roots.

 

website: www.indisch3.nl

 

In het boek van Jill Stolk wordt nader ingegaan op de 2e en 3e generatie.

 

www.jillstolk.nl

 

Geadopteerde Indonesiërs

De laatste adopties vanuit Indonesië hebben al lang geleden plaatsgevonden (1983). Echter de geadopteerde groep die het meest duidelijk naar voren komt zijn degenen die na de soevereiniteit (link) geadopteerd zijn. De groep van geadopteerden uit Indonesië in Nederland bedraagt ca. 3.300. Het is onduidelijk of hierin geadopteerden zijn opgenomen die kort na de soevereiniteit ter adoptie zijn gesteld (adoptie gebeurde ook als men al in Nederland was aangekomen).

 

Bij een deel van de geadopteerden is de honger om meer te weten te komen over hun roots groot. Sommigen zijn alleen geïnteresseerd in het land, simpelweg om te weten waar men vandaan komt. Anderen kijken er naar uit om volledig te worden opgenomen in hun biologische familie. Voor iedereen is dit anders, maar gelukkig vinden de meesten wel een bepaalde vorm waarin zij zich goed voelen in zowel hun relatie met de Nederlandse “roots” als met hun Indonesische roots. Er zijn zelfs geadopteerden die het juist een pre vinden om geadopteerd te zijn. Zij zien het als een kans om het maximale uit hun roots halen.

 

Volgens de voorzitter van Asalsaya is er een sterke overeenkomst tussen de geadopteerden en de 3e generatie.

 

Indonesische studenten

Momenteel zijn er veel studenten die tijdelijk in Nederland verblijven voor het volgen van een HBO, WO of Ph. D. studie. Soms worden zij geheel ondersteund door de Indonesische overheid.

 

Zoek maar eens verder wat je allemaal kan vinden over deze groep door bijvoorbeeld de volgende zoekwoorden in te typen “ Indonesische Studenten in Nederland” op Google.

 

Achtergrond informatie

Wikipedia zegt

 

Tussen 1945 en 1965 zijn ongeveer 300.000 Nederlanders, Indo-Europeanen en Indonesiërs naar Nederland vertrokken. Deze migratie werd destijds aangeduid met het woord 'repatriëring'. Een groot deel van deze groep mensen was echter nooit eerder in Nederland geweest.

 

De migratie verliep in 5 golven.

 

  1. 1.1945-1950: in verband met de capitulatie van Japan vertrokken ca 100.000 personen, hoofdzakelijk mensen die tijdens de Japanse bezetting in de jappenkampen gevangen hadden gezeten en onmiddellijk of binnen enkele jaren naar Nederland vertrokken.
  2. 2.1950-1957: in verband met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië vertrokken bestuursambtenaren, politieapparaat, rechterlijke macht en leger naar Nederland. Na de opheffing van het KNIL in juli 1950 vertrokken ook veel ex-KNIL-militairen, waaronder 4000 Molukkers met hun gezinnen en vele Belanda Hitam, KNIL-soldaten van Afrikaanse afkomst. Totaal aantal personen onbekend.
  3. 3.1957-1958: n.a.v. de Nieuw-Guinea-kwestie, waarbij Nederlanders tot ongewenst vreemdeling werden verklaard, vertrokken ca. 20.000 mensen.
  4. 4.1962: in verband met de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië werden alle nog op Nieuw-Guinea verblijvende Nederlanders (ca. 14.000 personen) geëvacueerd. In de periode van het zgn UNTEA-bestuur kwam een groep van ongeveer 500 Papoea's met hun gezinnen naar Nederland, waarvan de mannen in overheidsdienst waren en als zodanig niet in Nieuw-Guinea konden blijven.
  5. 5.1957-1964: spijtoptanten waren mensen die na de soevereiniteitsoverdracht hadden gekozen voor het Indonesische staatsburgerschap, maar spijt hadden van hun keuze; tussen 1957 en 1958 was het Nederlandse toelatingsbeleid erg restrictief, maar dit werd wegens de noodsituatie van spijtoptanten in de jaren zestig verruimd; ca. 25.000 mochten alsnog naar Nederland komen en Nederlander worden.

 

nl.wikipedia.org

Reacties (0)

Reageer

U plaatst een reactie als gast. U kunt hieronder inloggen.