koloniale tijdperk

Gepost in historie

Begin 16e eeuw kwamen de eerste Europeanen in contact met Indonesië. Gedreven door de hoge prijzen die werden gevraagd door moslimhandelaren, voeren zij om het zuidelijkste puntje van Afrika heen, oostwaarts richting de Indische Archipel. Het waren vooral Nederlanders, Portugezen, Spanjaarden en Britten die direct handel dreven met Indonesië. Uiteindelijk wisten de Nederlanders (de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.)) een eeuw later het monopolie te verkrijgen in de specerijenhandel en zij brachten heel Indonesië onder één regering, genaamd Nederlands-Indië.

 

Ondanks dat de VOC de macht had in Indonesië, bleven Nederlandse invloeden op de Indonesische bevolking lang beperkt. De Islam bleef de voornaamste godsdienst, alhoewel christelijke missionarissen bij de oostelijke eilanden wel succes hadden met hun werk. Op onder andere de Molukken en op Nieuw-Guinea is het Christendom ook nu nog de dominante godsdienst. De beperkte invloed van de V.O.C., en later de Nederlandse regering die het bewind overnam (de V.O.C. ging bankroet), had vooral zijn oorzaak in de manier waarop de Nederlanders omgingen met het Indonesische volk. De Nederlanders plaatsten zichzelf als een elitaire klasse boven het volk en bemoeide zich verder alleen met hoger geplaatste Indonesiërs met wie zij samenwerkingsverbanden zochten.

 

De overheersing door Nederland riep logischerwijs wel weerstand op bij de Indonesische bevolking. Nadat een 5-jarige strijd met de Javanen vroeg in de 19e eeuw de kop in werd gedrukt, bleven sterke nationalistische gevoelens bestaan. Het duurde echter een kleine 100 jaar tot zich in 1912 een serieuze beweging vormde (Sekaret Islam), die de Nederlanders noopte tot maatregelen. Opstandelingen werden gevangen gezet onder wie Soekarno, die later de eerste president van Indonesië zou worden, en de latere eerste vice-president Mohammad Hatta.

 

In 1942 kwam er een einde aan de Nederlandse bezetting, maar niet door de Indonesische bevolking zelf. Het waren de Japanners die een oorlog ontketenden en de aanval openden op Nederlands-Indië. Aanvankelijk wilde Japan dat Oost-Azië één staat zou worden. Later, toen dat lastig bleek, streden zij voor onafhankelijkheid van Indonesië onder Japans toezicht. Het was Japan vooral te doen om de olievoorraden die niet meer aangevuld werden, nadat de Verenigde Staten (VS) de export van olie naar Japan hadden stopgezet. Dit was weer een gevolg van de Japanse militaire activiteiten in China, die door de VS als gevaarlijk werden beschouwd.

 

Japan won de oorlog en bezetten Indonesië 3 jaar lang tot 1945. Soekarno, die in 1931 was vrijgelaten, verklaarde op 17 augustus van dat jaar de Republiek Indonesië onafhankelijk.

Reacties (0)

Reageer

U plaatst een reactie als gast. U kunt hieronder inloggen.