voorbereidingen

Gepost in ondernemen

Ben je een startende ondernemer dan is het vaak lastig om een idee te krijgen hoe je in Indonesië wilt gaan starten. Naast het verwerven van ondernemerscompetenties kunnen interculturele aspecten ook een grote rol spelen in het succes.

 

Gelukkig kan met enig ‘desk research’ (internet), samen met wat online en offline netwerken, een globale indruk worden opgedaan hoe men wil ondernemen in Indonesië. Echter, ook ondernemingen die al een rechtspositie hebben verworven, kunnen moeite krijgen om goed voet op aarde te krijgen in Indonesië. Culturele verschillen spelen een grote rol in het succes van de onderneming.

 

Wij zullen hier verwijzen naar een aantal links van websites en boeken plaatsen die je kan raadplegen. Wat eigen onderzoek op het internet zou een goede zet zijn om zo goed mogelijk al een idee te vormen.

 

Daarnaast kan men ook online gaan netwerken. Er zijn diverse groepen te vinden die zich richten op Indonesië. Ook hier kan men informatie winnen over hoe zaken doen in Indonesië aan toe gaat en mogelijk doe je interessante contacten op die je willen helpen. Echter het nadeel van online netwerken is dat men de persoon aan de andere kant niet kent; net zoals bij internet dating, marktplaza etc.. Een bepaalde vooringenomen nuchterheid is dus niet verkeerd om te hebben.

 

Binnen LinkedIn en Facebook zijn diverse groepen te vinden waar je mensen kan leren kennen die wel een keer een praatje willen maken hoe je zaken zou kunnen doen in Indonesië. Nog beter is om het daarna zelf te ervaren.

 

Andere manieren om informatie te winnen is om onder andere de conventionele netwerkmeetings (offline) te bezoeken. Om leads te vinden die mogelijk ook weer leads kunnen genereren met contacten in Indonesie is het goed om je eigen netwerk goed te verkennen en in te stappen in netwerken die een relatie hebben met Indonesië en de sector waar jouw business actief in is / wordt.

Reacties (0)

Reageer

U plaatst een reactie als gast. U kunt hieronder inloggen.